Bekkenfysiotherapie voor ontlastingsklachten

 

Wat er allemaal gezegd kan worden over plasklachten geldt vergelijkbaar voor ontlastingsklachten.

Er is een opslagruimte (het rectum) dat kan samentrekken en er is een deur (de kringspier van de anus) die open en dicht kan.Ook hier gaat het om een goede samenwerking tussen de darm en de deur; ieder moet zijn werk doen maar wel in samenhang met elkaar.

 

Als bekkenfysiotherapeut met veel ervaring met darmpatienten en chirurgische patienten weet ik van de hoed en de rand als het om poepklachten gaat. Te gauw moeten, te snel, of juist moeilijk en weinig, altijd hard moeten persen, pijn, kloofjes, aambeien, ontlasting verliezen, een wind niet kunnen ophouden. Geen probleem of ik ken het. Alleen al het praten erover helpt al een beetje, vandaar mijn onverbloemde taalgebruik.

 

Overigens:

-  ontlasting hoeft niet altijd 1 keer per dag geproduceerd te worden., en dan het liefst 's morgens vroeg, soms met flink forceren. Er is een bandbreedte waarin alles is toegestaan: van 3 keer per dag tot 3 keer per week, als het er maar netjes en zonder veel moeite naar buiten gaat. Simpel.

-  darmproblemen kunnen ontstaan omdat de achterdeur niet goed opengaat. Logisch dat de klachten van obstipatie dan aan de darm worden geweten. Het is dus verstandig ook te onderzoeken of die achterdeur wel goed functioneert en niet blokkeert.

 

Bekkenfysiotherapie kan je leren ontlasting beter op te houden, maar de grootste winst zit hem in het omgekeerde: goed leren ontspannen tijdens de ontlasting, zodat die zonder geweld en excessief drukken naar buiten kan en in zijn geheel. En als je goed leeg bent, dan valt er niets te vrezen.Persen helpt vaak niet of maar gedeeltelijk en richt op den duur veel schade en pijn aan.

 

Op ontlastingsproblemen rust misschien wel het grootste taboe. Wees wijs en kaart het aan, doe er wat aan.

Laat je uitlaat eens goed onderzoeken. Dat gebeurt ook bij een APK keuring van je auto!