Bekkenfysiotherapie
Voor mannen en vrouwen

Je kunt bij mij terecht voor het behandelen van incontinentie, prostaatpijn, prostaatontsteking, ontlastingsklachten of als je moeite hebt met klaarkomen.

 Geen wachtlijsten
 bij 4 op 5 van mijn cliënten komen de klachten niet meer terug
 Klachtenvrij in (meestal) maximaal 4 behandelingen
 Meer dan 30 jaar ervaringen met mannen en vrouwen

Bekkenfysiotherapie

 

Bekkenfysiotherapie gaat over het gebied tussen navel en knieën, dus over de lage rug, het bekken en de heupgewrichten.
 

In dat gebied liggen onze inwendige organen veilig opgeborgen tussen bot-, spier- en bindweefsel. Van alle spieren zijn de bekkenbodemspieren het belangrijkste; zij fungeren als de poortwachters van de organen die er boven liggen en hebben daarmee een verantwoordelijke taak te vervullen bij het doorlaten of juist tegenhouden van de gebruikmakers van die poorten.
 

Het is dus begrijpelijk dat  er problemen kunnen ontstaan als je bekkenbodem niet zijn werk naar behoren doet: verlies van urine en/of ontlasting, verzakkingsklachten, of juist niet goed kunnen plassen of ontlasten, problemen met vrijen, pijnklachten. In een verder stadium ontstaan irritatie en ontsteking die komen en gaan in een wisselend patroon.


Het meest voorkomend is urineverlies bij de vrouw door verzwakte bekkenbodemspieren. Hiervoor is natuurlijk spierversterkende training aangewezen, maar ook verbetering van de coördinatie , zodat de spieren snel en  sterk kunnen aanspannen wanneer dat gevraagd wordt zoals bij hoesten, niesen, lachen en onverwachte bewegingen. En goed leren leeg plassen hoort er ook bij. Want als je leeg bent kan je niets verliezen. Om dit te bereiken is trainen met monitor-feedback de beste en snelste methode.


Dezelfde aanpak geldt voor verlies van ontlasting en van hinderlijke windjes. Een onderwerp waar maar weinig over gesproken wordt, maar dat heel hinderlijk is. Er is echt veel aan te doen!


Bij verzakkingsklachten moet de bekkenbodem als ondersteuner van de blaas, baarmoeder en darm geoptimaliseerd worden. Hierbij worden vooral het uithoudingsvermogen  en de spierkracht ontwikkeld in samenhang met de buikspieren en met een goede houdings- en bewegingsinstructie.


Als de bekkenbodem niet goed kan ontspannen op de momenten dat dit juist wel moet ontstaan er opstoppingen in de poorten met als gevolgen moeilijk plassen en obstipatie, vaak kleine beetjes moeten plassen en ontlasten,  nadruppelen, irritaties en wondjes van de huid en echte pijn die heel hinderlijk kan worden. Bij mannen wordt de prostaat die midden op de bekkenbodem ligt gemakkelijk geïrriteerd bij een chronisch te hoge spierspanning. Pijn is het gevolg en die kan alle kanten op gaan: onderbuik, balzak, liezen en lage rug. Begrijpelijk is dat er ook seksuele problemen kunnen ontstaan zoals bij vrijen, erectiebeloop en beleving. Vermijdingsgedrag en relatieperikelen liggen dan op de loer.


Ook de blaas en de darm kunnen last krijgen van die filevorming bij de uitgangspoorten terwijl zij zelf niets mankeren. Veel aandrang of juist een extra grote vulling kunnen het gevolg zijn. Vaak helpt medicatie niet voldoende als de oorzaak op het niveau van de bekkenbodem ligt.


Bekkenfysiotherapie is essentieel bij al deze problemen: het brengt de poortwachtersfunctie van de bekkenbodem goed in beeld en zorgt voor het oplossen  van de files en vervolgens voor een correcte doorstroming van alle verkeer en van alle soorten verkeersdeelnemers. Bedenk dat het gaat om het leren beheersen van heel gewone spieren (zoals uw arm- en beenspieren) op een wat ongewone plek van het lichaam. En deze training hebben we nooit meegekregen van thuis of van school.


Iedereen heeft een bekkenbodem en iedereen kan leren om deze optimaal te gaan gebruiken. En iedereen met een kleine of grote klacht in het bekkengebied heeft er baat bij. Ook zij die toch een operatie moeten ondergaan worden tegenwoordig eerst verwezen naar de bekkenfysiotherapeut voor het optimaliseren van het te opereren gebied en voor het voorbereiden van de patient op de periode na de ingreep. Better in = better out !