Prostaatpijn en prostatitis

 Klachten in hele bekkengebied
 Vaak niet herkend
 Druk op prostaat door te hoge bekkenbodemspanning
 Vaak bij een "langdurig zittend" leven

Prostaatpijn en prostatitis

 

Wat is er aan de hand?

Prostaatpijn is best lastig uit te leggen. Mannen weten vaak helemaal niet goed waar hun prostaat precies zit. Totdat ze er pijn aan krijgen…

Soms zijn er perioden met heftige pijn. Die kunnen enorm belemmerend werken op je dagelijks leven, je werk, je relatie en je gezin.

Wat zijn de symptomen van prostaatpijn en prostatitis?

Bij een geïrriteerde, eventueel ontstoken prostaat heb je pijn op verschillende plaatsen in het bekkengebied. Simpelweg omdat de prostaat in het centrum van het bekken ligt, midden op het kommetje van de bekkenbodemspieren, zoals een walnoot midden op de fruitschaal.

Je kunt pijn hebben aan je balzak, pijn aan je penis, pijn aan het perineum, in de lage rug, in de onderbuik en de liezen. Je kunt ook meer plasdrang krijgen.

Hoe ontstaan problemen met prostaatpijn en prostatitis?

Er zijn simpel gezegd twee oorzaken:

  • Er staat druk op je prostaat door een te hoge bekkenbodemspanning.
  • De druk is continu te hoog omdat je een zittend leven leidt, door je werk, door lange dagen te maken. Wanneer je altijd maar op je prostaat zit, krijg je daar vroeger op later problemen mee. Prostaatpijn komt daarom ook voor bij bijvoorbeeld twintigers die al jarenlang te veel achter hun computer of met hun smartphone in de hand zitten.
     

Als je bekkenbodemspieren te vaak worden aangespannen en te weinig ontspannen, dan drukt het kommetje tegen de prostaat aan. Als er dan ook nog een hoge buikdruk is door bijvoorbeeld veel zitten, flinke krachttraining, overgewicht, verkeerde ademhaling, persgedrag op het toilet enzovoort, dan komt je ‘walnoot’ terecht in een perfecte notenkraker...

Het zorgt er allemaal voor dat je prostaat geïrriteerd is. En als hij flink geïrriteerd is, noemen we dat een prostatitis.


Wat kun je zelf doen om deze klachten met prostaatpijn en prostatitis te voorkomen?

Het is verstandig om veel te bewegen, gezond te eten en gezond te ademen. En om niet overdreven aan krachttraining te doen.

Problemen van prostaatpijn en prostatitis behandelen

Als je zorgt voor het goed ontspannen van de bekkenbodem en als je je manier van leven aanpast, dan verdwijnen de klachten vaak als sneeuw voor de zon.

Ik leer je om je bekkenbodem te ontspannen en geef je allerhande adviezen. Dat geeft de prostaat weer ruimte zodat je de bron van irritatie aanpakt.