Bekkenfysiotherapie voor vrouwen

 

Bekkenfysiotherapie voor vrouwen

Tussen navel en knieën: leer je bekkenbodem optimaal gebruiken

In je bekkengebied, tussen je navel en je knieën, liggen allerlei organen veilig opgeborgen. Je blaas, je baarmoeder, de uitlopers van je darmen, noem maar op.
 

In dat bekken zitten je bekkenbodemspieren. Die spieren zijn prima poortwachters: ze zorgen dat het verkeer van al je organen in goede banen wordt geleid. Alles stroomt lekker naar buiten op het juiste moment. Maar die spieren kunnen ook veel te zacht of juist te hard werken. Je kunt ze onbewust te strak aanspannen. Zo bezorgt die bekkenbodem je uiteindelijk veel pijn en narigheid.

 

Dan biedt bekkenfysiotherapie, fysiotherapie speciaal voor je bekkenbodem, uitkomst. Als je weet hoe je je bekkenbodemspieren het beste kunt gebruiken en trainen, kan dat in korte tijd een wereld van verschil maken.

 

Waar kun je last van hebben?

Misschien loop je rond met klachten als:

  • Urine-incontinentie: je verliest steeds beetjes urine of moet ineens plassen
  • Verzakkingsklachten: je organen liggen niet meer stevig in je bekken.
  • Blaaspijn: je hebt pijn in je bekkengebied.
  • Chronische blaasontsteking: je hebt pijn bij het plassen en past vaak kleine beetjes.
  • Interstitiële cystitis: je past steeds kleine beetjes (en dat komt in dit geval niet door een bacteriële infectie)
  • Ontlastingsklachten: je poept heel vaak en te snel, of het gaat juist heel moeilijk en is weinig.
  • Overactieve en gespannen bekkenbodem: je kunt spieren niet voldoende ontspannen, bijvoorbeeld tijdens seks
  • Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit: je hebt pijn in je onderrug, onderbuik, stuitje, bovenbenen, liezen en/of je schaambeen.
  • Klachten rondom de zwangerschap en bevalling

 

Word je bewust van je bekkenbodem

Het gaat erom dat je je bewust wordt van wat er in die bekkenbodem gebeurt. Je moet je bekkenbodemspieren weer opnieuw leren gebruiken. Dan kunnen klachten wonderbaarlijk snel verdwijnen.

 

Klachten behandelen

Ik weet je snel te vertellen hoe het met jouw bekkenbodemspieren zit. Tijdens de intake leg ik uit hoe het bekken in elkaar steekt, vraag naar je klachten, doe lichamelijk onderzoek en kom meteen met een behandelvoorstel. Geheel op maat en meestal maar met een klein aantal sessies bij mij. Als ik denk dat spiertraining niet zal helpen of dat er misschien toch een medisch probleem is, verwijs ik je vanzelfsprekend door, bijvoorbeeld naar een gynaecoloog of uroloog.

 

Hoe zit het met de spierspanning?

Ik zet ook de EMG-meter in. EMG staat voor elektromyografie. Dat apparaat meet via sensoren op je lichaam exact de spierspanning: staan je bekkenbodemspieren te strak gespannen, wat zie je op de meter als je ontspant? Je krijgt ter plekke feedback en snapt ook beter hoe je jezelf in het dagelijks leven kunt corrigeren.

Uiteraard worden vrouwen met typische vrouwenproblematiek adequaat behandeld in het Expertisecentrum Bekkenbodem, goed voor 25 jaar ervaring en up to date door nauwe samenwerking met gynaecologen van Vrouwenkliniek het Blaascentrum en van de ziekenhuizen, waardoor een optimaal resultaat werkelijkheid wordt. Zie ook https://www.blaascentrum.nl/.