Veel moeten plassen

 

Als je vaak naar het toilet moet, ook 's nachts, dan wordt je dagelijkse ritme op den duur flink ontregeld: gebroken nachten, gebrek aan nachtrust dat zich wreekt gedurende de dag. Slecht gaan functioneren op werk, altijd moe zijn en overal waar je je begeeft meteen zoeken naar een wc. Reizen wordt een probleem, je actieradius wordt steeds meer beperkt.

 

Vaak moeten plassen heeft diverse oorzaken maar is meestal een gevolg van een verkeerd idee over plassen zelf. Zoals het idee dat je bij aandrang direct moet gaan plassen, want dan ben je maar van af, dat is beter voor je blaas. Dit is niet waar: urine is geen gif, maar steriel water met een geurtje en een kleurtje, gefilterd door jouw nieren, water dat het lichaam niet meer nodig heeft.

 

Vaak plassen zorgt er dus voor dat de blaas steeds kleiner gaat worden en dus steeds sneller vol raakt. De blaas is er om urine op te slaan, tot gemakkelijk een halve liter. Dus als je in 24 uur 2 liter zou drinken, dan plas je ongeveer 4-7 keer. Je leegt je darm toch ook niet 15 keer per dag?

 

Je gaat zeker vaak plassen als je je blaas niet goed leeg krijgt bij het plassen: dan is hij weer gauw vol.

Bekkenfysiotherapie is er op gericht dat je leert correct en rustig leeg te plassen. Gecombineerd met voldoende drinken zorgt dat er voor dat die vervelende blaasontstekingen ook verdwijnen. en je gaat dus minder vaak plassen, maar beter en zonder nadruppelen want leeg is leeg!

 

Een echte overactieve blaas (OAB) kan ook leiden tot vaak aandrang hebben om te plassen, maar komt niet zo vaak voor. Dan is er iets met de blaas zelf aan de hand en dat moet worden voorgelegd aan de huisarts of uroloog.

 

Het is niet zomaar gezegd dat een vergrote prostaat verantwoordelijk is voor vaak moeten plassen. Niet iedere vergrote prostaat is namelijk verantwoordelijk voor het eventueel nauwer maken van de plasbuis (die door de prostaat loopt vanaf de blaas). Het kan heel goed zijn dat een niet-ontspannen bekkenbodem (een niet-voldoende geopend kraantje) ervoor zorg dat het plassen moeilijker gaat en dat er dus vaker geplast moet worden. Het niet-reageren op medicijnen voor de prostaat bij deze kwaal zou zeker kunnen duiden op een bekkenbodemobstructie, en daar is zeker wat aan te doen.

 

Gerichte bekkenbodemtraining geeft snel resultaat en zorgt voor een enorme opluchting. En weer lekker slapen!