Therapie na prostaatoperatie
Wat is er aan de hand?
Moet je een prostaatoperatie ondergaan, dan is het heel verstandig om al van te voren bij een bekkenfysiotherapeut langs te gaan, zodat je meer weet over de werking van je bekkenbodem. Die bekkenbodem is een goed ‘wapen’ na een prostaatoperatie.
Hoe voel je dat therapie nodig is?
Wellicht krijg je na de operatie urineverlies. Als je dan al weet hoe je je bekkenbodem kunt inzetten om dat urineverlies tegen te gaan, heb je een voorsprong. Begin alvast te trainen en je weet wat je na de operatie – als ook de katheter verwijderd is – kunt doen.
Hoe ontstaan problemen na een prostaatoperatie?
Je hebt een buikoperatie gehad. Dat is niet zomaar wat. De organen in je buik moeten zich herstellen en weer normaal gaan functioneren.
Wat kun je zelf doen om deze klachten te voorkomen?
Door training kun je urineverlies voorkomen of in ieder geval beperken. Dus dat trainen van de bekkenbodem vooraf is heel belangrijk.
Problemen na een prostaatoperatie behandelen
Bij de operatie krijg je een katheter in je blaas om de urine vanuit de blaas weg te laten lopen. Als die katheter eruit is, is het goed om snel mogelijk je bekkenbodemfunctie te optimaliseren. Je wordt tegenwoordig daarom ook standaard doorgestuurd naar bekkenfysiotherapie.
Bij mij krijg je biofeedbacktraining: je kunt real time kunt zien wat je bekkenbodem presteert terwijl je die aanspant of ontspant, en natuurlijk of je dat goed doet. Dan bouw je weer kracht, uithoudingsvermogen en ontspanning op: hoe sneller dat gaat, des te sneller ben je van urineverlies na de ingreep verlost.
Daarnaast zijn tips voor je levensstijl belangrijk: neem genoeg rust na je operatie en bouw conditie op. Ga een half uur wandelen, en nog eens een half uur, en breid dat langzaam uit. De toekomst ziet er na een operatie meestal goed uit: het merendeel van de mannen verliest geen urine meer tussen drie en zes maanden.