Incontinentie bij mannen
Wat is er aan de hand?
Als je als man last hebt van urineverlies dan is dat meestal omdat je blaas en je kraan
niet goed samenwerken. Vergelijk het met een auto: als je autorijdt, is het de bedoeling dat je met je rechtervoet óf gas geeft óf remt en niet allebei tegelijk.
Dus als je blaas samentrekt (gas geeft) moet de kraan die eronder zit netjes open (rem eraf). Zo kun je goed plassen zonder vervelend nadruppelen. En andersom: als de kraan goed dicht zit en de blaas zich rustig gedraagt, dan verlies je geen urine en hoef je niet steeds overal naar de wc te rennen, bang om urine te verliezen.
Wat zijn de symptomen van incontinentie?
Je verliest steeds beetjes urine. Je hebt veel last van nadruppelen. Of je moet ineens plassen en kunt het niet meer ophouden.
Hoe ontstaan problemen met incontinentie?
Bij mannen heeft incontinentie twee oorzaken.
- Je kunt urine verliezen na een operatie aan je prostaat of na de verwijdering van je prostaat. Je anatomie wordt anders, en dat maakt je kwetsbaarder voor urineverlies.
- Je hebt te maken met een onrustige, overactieve blaas, waarbij je veel aandrang voelt. Soms ga je ook daadwerkelijk pompen en begin je al te plassen voordat je de wc kan bereiken. Je blaas trekt samen op onverwachte momenten.
Je hebt daarom de neiging om steeds vaker naar de wc te gaan om dat voortijdige plassen te voorkomen, maar dat maakt het alleen maar erger.
Wat kun je zelf doen om deze klachten met incontinentie te voorkomen?
Het is goed om te leren hoe je bekkenbodem functioneert.
En moet je geopereerd worden, dan is het verstandig om van te voren al een minicursus bekkenbodem te doen: dan kom je goed beslagen ten ijs bij de ingreep en heb je minder kans op klachten achteraf.
Problemen met incontinentie behandelen
Wat helpt is om een blaastraining doen. Je werkt aan een sterke bekkenbodem zodat je blaas niet langer zijn eigen gang gaat.
Het is geen krachttraining: je leert juist goed te ontspannen op het moment van plassen. Goed kunnen uitplassen is de basis van een normaal plaspatroon. Dat geeft je controle, overal en altijd.
Je ziet op een monitor hoe je je bekkenbodemspieren kunt gebruiken om je doel te bereiken.
Dit soort incontinentieproblemen zijn op die manier heel succesvol aan te pakken.